- AGINDUA, 2010eko urriaren 18koa, Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuarena, Patataren Ekoizpen Integraturako Arau Tekniko Berariazkoa onartzen duena. - Legegunea: Euskal Herriko araudia - Eusko Jaurlaritza - Euskadi.eus
Arautegia
InprimatuAGINDUA, 2010eko urriaren 18koa, Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuarena, Patataren Ekoizpen Integraturako Arau Tekniko Berariazkoa onartzen duena.
Identifikazioa
- Lurralde-eremua: Autonomiko
- Arau-maila: Agindua
- Organo arau-emailea: Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantza Saila
- Jadanekotasuna-egoera: Indarrean
Aldizkari ofiziala
- Aldizkari ofiziala: EHAA (Euskal Herria)
- Aldizkari-zk.: 14
- Hurrenkera-zk.: 281
- Xedapen-zk.: ---
- Xedapen-data: 2010/10/18
- Argitaratze-data: 2011/01/21
Gaikako eremua
- Gaia: Ekonomi Jarduerak; Administrazioaren antolamendua; Ingurune naturala eta etxebizitza; Osasun eta kontsumoa
- Azpigaia: Industria; Gobernua eta herri administrazioa; Nekazaritza eta arrantza
Testu legala
Ekoizpen integratuari buruzko otsailaren 13ko 31/2001 Dekretuaren 3. artikuluak (EHAA, 219. zk., 2003ko azaroaren 10ekoa) xedatzen duenaren arabera, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Sailak, oraingo Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantza Sailak, sailburuaren aginduz eta Euskadiko Ekoizpen Integraturako Koordinazio Batzordeak proposatuta, nekazaritzako edo elikagaigintzako produktu bakoitzerako arau tekniko bat onartuko du. Arau teknikoak ondorengoak zehaztuko ditu: ateratako produktua ekoizpen integratukotzat jotzeko nahitaez bete behar diren ekoizpen-, lantze- edo erabiltze-jarduerak. Era berean, kaltegarri direlako debekatuta dauden jarduerak jasoko ditu, bai eta, gomendagarritzat joak izanik, epe ertainean nahitaezko bihurtuko diren beste jarduera batzuk ere. Era berean, produktuaren trazabilitatea bermatzeko behar den informazio guztia zehaztuko dute arau teknikoek, eta, bereziki, landa-koadernoetan jaso beharrekoa, eta koadernook betetzeko eskakizunak.
Halaber, aipatutako dekretuaren 9. artikuluaren 3. paragrafoko a) idatz-zatiak eta Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuaren 2002ko otsailaren 5eko Aginduaren 1. artikuluak jasotzen dutenaren arabera, batzorde horren eginkizunen artean dago nekazaritzako edo elikagaigintzako produktu bakoitzaren arau teknikoak proposatzea, onetsiak izan daitezen. 2002ko otsailaren 5eko Agindu horrek Euskadiko Ekoizpen Integraturako Koordinazio Batzordearen osaera eta funtzionamendu-araubidea zehazten ditu (EHAA, 48. zk., 2002ko martxoaren 8koa).
Euskadiko Ekoizpen Integraturako Koordinazio Batzordeak, 2010eko uztailaren 20an egindako bileran, Lantalde Teknikoak proposatuta, Patataren Ekoizpen Integraturako Arau Tekniko Berariazkoa onartu zuen, eta arau hori Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuari helarazi zion, agindu baten bidez onartua izan dadin.
Azaldutako guztiarengatik, hau
Etiketetan ekoizpen integratuko sistemari erreferentzia egiten dioten aipamenak jarri gura dituzten operadoreek, ekoizpen integratuari buruzko otsailaren 13ko 31/2001 Dekretuaren 8. artikuluarekin bat etorriz, dagokion eskabidea eta etiketa-modeloa aurkeztu beharko dituzte. Horren onespena etiketatzeari buruzko arau orokorraren eta aplikatu beharreko gainerako araudiaren arabera egingo da.
Indarrik gabe geratzen da Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuaren 2007ko irailaren 24ko Aginduaren VIII. eranskina, kontsumorako patatari buruzkoa (Aginduak arau tekniko zehatzak onesten ditu berotegiko uraza, berotegiko zerba, berotegiko piper, berotegiko tomate, kiwi, mahatsondo, erremolatxa eta kontsumorako patataren ekoizpen integraturako), bai eta Agindu honetan xedatutakoaren aurkako maila bereko edo beheragoko xedapen guztiak ere.
Agindu hau Euskal Herriko Agintaritzaren Aldizkarian argitaratu eta hurrengo egunean sartuko da indarrean.
Vitoria-Gasteiz, 2010eko urriaren 18a.
Ingurumen, Lurralde Plangintza,
Nekazaritza eta Arrantzako sailburua,
MARÍA DEL PILAR UNZALU PÉREZ DE EULATE.
PATATAREN EKOIZPEN INTEGRATURAKO ARAU TEKNIKO BERARIAZKOA
Arau Tekniko Berariazko honek Landare-jatorriko produktuen ekoizpen integraturako Arau Tekniko Orokorra osatzen du, patatagintzari lotutako alderdi guztietan.
Arau Tekniko Berariazko hau propio horretarako sortutako lan-talde batek egin du, Zerealen eta Jorra-landareen Batzorde Teknikoko ordezkariz osatutako lan-taldeak.
Sarrera. Arau tekniko berariazko honek Euskal Autonomia Erkidegoko lurralde-esparruan ezartzekoa den landare-jatorriko produktuen ekoizpen integraturako arau tekniko orokorra osatzen du, patata jatekoa zein hazitarakoa landatzeari dagokion arlo guztietan.
Arau honek patatagintzan ekoizpen- eta manipulazio-prozesuetan bete beharreko baldintza bereziak ezartzen ditu.
Arau orokorrean bezala, prozesuaren fase bakoitzerako derrigor bete beharreko baldintzak ezartzen dira, bai eta gomendioak ere. Fase bakoitzean, arau orokorrean agindutakoa beteko da, eta, horrez gain, agiri honetan zehaztutakoa.
kapitulutik XIII.-era azaldutako baldintzak ekoizleari buruzkoak dira, XIV. kapituluan manipulatzaileari edo manipulazio-zentroei buruzko baldintza berariazkoak azaltzen dira, eta gainerako kapituluak bi langile motei aplikatzekoak dira.
Ekoizpen Integratua Arautzeko Esparrua.- 31/2001 Dekretua, otsailaren 13koa, ekoizpen integratuari eta hura nekazaritzako elikagaietan adierazteari buruzkoa. Horixe da Euskal Autonomia Erkidegoan ekoizpen integratua arautzen duen oinarrizko lege-esparrua.
Arau-oinarria. Honako hauek izan dira erreferentziazko agiriak:
Euskal Autonomia Erkidegoan ezartzekoa den landare-jatorriko produktuen ekoizpen integraturako arau tekniko orokorra 2007ko irailaren 24ko Agindua.
Kontsumorako patataren ekoizpen integraturako arau tekniko berariazkoa, 2007ko irailaren 24ko Aginduaren bidez onartua.
UNE 155.000 Araua, PNE155000 erreferentzia (2005eko maiatza): frutak eta barazki freskoak. Ekoizpen kontrolatua. Baldintza orokorrak.
UNE 155.001-15 Araua (2003ko otsaila): fresko jateko barazkiak. Ekoizpen kontrolatua. 15. zatia: patata.
Nekazaritzako Jardunbide Egokien Protokoloa, EUREPGAPena, fruta eta barazki freskoei buruzkoa.
1201/2002 Errege Dekretua, azaroaren 20koa, nekazaritza-produktuen ekoizpen integratua arautzen duena.
Terminoen definizioak. Landare-jatorriko produktuen ekoizpen integraturako arau tekniko orokorrean definitzen dira ekoizpen integratuari buruzko araudian erabiltzen diren termino orokorrak.
Atal honetan laboreari buruzko beste termino espezifiko hauek definitu beharra dago:
Hazitarako patata: termino hau erabiltzean, baldintza hori soilik ezartzen zaie hazitarako tuberkuluen ekoizpenerako diren patata-laborantzei, baita azkenean kontsumorako patata gisa erabiltzen badira ere.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Laborantza-unitateen definizioa: araudi hau betetzeko, laborantza-unitatea landutako azalera-unitatea da, non labore bera ereiten den, laborantza-praktika bertsuak erabiliz, ia aldi berean eta titular bakarrak kudeatuta.
Jateko patataren kasuan, lur zati bat edo batzuk izan ditzake, elkarren ondoan egon beharrik gabe ezinbestean, baina ereindako laboreak barietate berekoa izan behar du.
Hazitarako patataren (ikus definizioa) kasuan ere, lur zati bat edo batzuk izan ditzake, baina elkarren ondokoak ezinbestean eta oso-osorik sorta eta barietate bereko patatak ereinda dituztenak.
Tratamendu kimikoen kasuan, materia aktibo berberak erabiliko dira, une berean aplikatuta eta dosi berbera emanda.
Unitatea tratamendu lokalizatua banatzeko beharra dagoen erabakitzea teknikari arduradunaren esku utziko da. Zatitutako laborantza-unitateetan, produktuaren trazabilitatea mantenduko da zati bakoitzean. Kutsadura kimiko gurutzatua sortzeko arriskua baldin badago, tratamendua etenda izateko epea errespetatu beharko da laborantza-unitate osoan.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Erabilitako metodo eta produktuak: biltegia eta materiala bi aldiz desinfektatzea gomendatzen da: lehendabizi, biltegiratzea amaitzen denean eta, hurrena, hurrengo uzta bildu baino pixka bat lehenago.
Ureztatze-teknika: debekatuta dago erruz ureztatzea.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Lurraren egitura: lurzoru limo hareatsuak aukeratzea gomendatzen da.
Laboreak txandatzeko programa:
Lugorri utzita edo solanazeo ez diren landareak erabilita txandakatu behar da, eta patata, gehienez ere, hiru ziklotik behin landatuko da.
Debekatuta dago patataren aurretik erremolatxa landatzea.
Txandaketa-aldietan gomendatzen da zenbait urtetarako laborerik ez landatzea.
Zerealak eta barazkiak patataren aurretik landatzea gomendatzen da.
Laboreen unea eta intentsitatea: ez da ildo-bizkarrik edo mesetarik egingo, gehienez ere erein baino 2 hilabete lehenagora arte, baldin eta lursailaren malda % 12 edo handiagoa bada.
Egitura eta lurrotza: lursail astunetan, lurra landu ondoren neguan makinarik ez pasatzea gomendatzen da.
Drainatzea eta aireztatzea: drainatze ona izatea gomendatzen da, sustrai-asfixiaren arazorik ez izateko.
Sakonera erabilgarria:
60 cm-tik gorako sakonera erabilgarria izatea gomendatzen da.
Materia organikoa erabilita hondoa kentzea gomendatzen da, materia organikoa % 1-2 izan arte 25 cm-ko sakonera.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, beste hau beteko da:
Jatorria eta kalitatea:
Gutxieneko baldintza da material egiaztatua eta dagokion pasaporte edo/eta egiaztagiri fitosanitarioa duen materiala erabiltzea.
Tuberkulu osoak erabiltzea gomendatzen da, ez hondatuak, izoztuak, kolpatuak edo kimu luzedunak, eta ereiteko neurri berekoak.
Birosiaren kontrola hazitarako patatan:
Birosiaren analisiak egitea gomendatzen da.
Komeni da ez ereitea, birosia % 4tik gorakoa bada.
Tratamenduak:
Hazitarako patata landatzeko, afidoen aurkako tratamenduak egin behar dira erein aurretik. Landatze-prozesuaren ardura duen teknikariari egoki iruditzen bazaio, hazi bidez transmititutako onddoen aurkako tratamendua ere emango zaio, bai hazitarako patatari bai jateko patatari.
Debekatuta dago tuberkuluei lidikoetan sartuta tratamenduak egitea.
Aldez aurretik ernetzea:
Tuberkuluak aldez aurretik ernetzea gomendatzen da, landarea azkarrago garatzeko.
Gomendatzen da aldez aurretik erne ez den hazia pixkanaka-pixkanaka berotzea, erein aurretik.
Kontserbazio-baldintzak: tuberkuluak giro lehor, fresko eta ongi aireztatuetan kontserbatzea gomendatzen da, haziak epe labur edo ertainetan (hilabetetik gora) gorde daitezkeen giroan.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Ereiteko eta landatzeko sakonera eta dentsitateak:
Ereite-dentsitatea 40.000 landare/ha dela landatzea gomendatzen da.
15 cm inguruko sakoneran ereitea gomendatzen da, ez sakonegi ez azalean.
Ereiteko makina motak: ez da erabili behar tuberkuluetan zauriak eragiten dituzten ereiteko makinak (ereiteko makina arantzadunak eta abar).
Ebakitzeko tresnak desinfektatzea: ereiteko materialean ebaketak egitea beharrezkoa bada, ebakitzeko tresnak desinfektatu egin behar dira, gutxienez lote-aldaketa bakoitzean, % 10ean lixiba jarrita edo elikagaigintzan erabiltzeko baimendutako bestelako desinfektatzaileak erabilita.
Sortak nahastea: ez dira patata-sortak nahastu behar haziak prestatzeko lanetan edo ereiterakoan.
Arau orokorrean adierazitako guztia beteko da, aplikagarria baldin bada.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Uzta bildu aurretik: ezin da ongarritu uzta bildu aurreko 15 egunetan.
Gehienez onartutako mugak:
Ekarpen nitrogenatua guztira, gehienez ere, 5 UFN/Tm izango da jateko patatan eta 4 UFN/Tm hazitarako patatan. Kontuan izango dira kutsatzeko arriskuan daudela deklaratutako guneak.
Ekarpen nitrogenatuak gehienez ere 3,5 UFN/Tm izatea gomendatzen da.
Animalia-jatorriko ongarrien gehienezko erabilera: Debekatuta dago urtean animalia-jatorriko ongarria 40 Tm/ha baino gehiago erabiltzea.
Materia organikoaren mailak lurzoruan: materia organikoa aplikatzea gomendatzen da, maila egokira iritsi arte; alegia, materia organikoa % 1-2 izan arte.
Arau orokorrean adierazitako guztia beteko da, aplikagarria baldin bada.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Herbizida aukeratzea:
Larrialdiak izan ostean, salbuespenez baino ez da erabiliko herbizida-tratamendurik, eta teknikoki justifikatuta dagoenean baino ez.
Herbizidak erabiltzea:
Herbizidak lainoztatu behar dira, gehienez ere 60 zm-ko distantziatik.
Komeni da herbizida-tratamenduak eginak dauden ildo-bizkarretan botatzea, eta gutxienez 10 egun itxaron beharko da egin berri diren ildo-bizkarretan botatzeko.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Formula gomendatuak: tratamenduaren lehenengo aukera gisa I. eranskinean gomendatzen diren irizpideak eta metodoak betetzen dituzten formulak erabili behar dira, salbu eta laborantzaren ardura duen teknikariak beste aukera batzuk erabiltzea justifikatzen badu.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Bilketaren baldintzak:
Tuberkuluak ez dira kolpatu behar: ez sustraitik ateratzean, ez biltzean, ezta atoietan eta zakuetan garraiatzean ere.
Komeni da makinaren abiadura moteltzea eta patatak ez erortzea oso altuera handitik kontainerretara, tuberkuluen kalte fisikoak leuntze aldera.
Komeni da patatak atoi babestu batean garraiatzea eta kontuz ibilita, albait kolpe gutxien jaso dezaten.
Produktu bideraezina: ezinbestekoa da biltzea.
Produktua gordetzeko gomendioak:
Gordetzeko tratamenduak: tratamendu antigerminanteak eginez gero, laborantzaren ardura duen teknikariak gomendatzen dituen produktuak erabili behar dira.
Patata-pilen altuera: debekatuta dago tuberkuluak solte biltegiratzen direnean 3 metrotik gorako pilak egitea, aireztatze-sistema artifiziala izan ezean, halakoetan, 4 metroraino heldu ahalko baitira tuberkulu-piloak.
Argiztapena: bilketaguneen argiztapena arautu behar da premien arabera.
Lurra kentzea: komeni da patatei atxikita izaten duten lurra kentzea, biltegiratu aurretik.
Aireztapena: komeni da patata-sorta aireztatzea, patatak heze edo lurra atxikita dutela heltzen direnean.
Tenperatura jaistea: komeni da tenperatura pixkana-pixkanaka jaistea, patata-pilan sartzen den airea gehienez ere pila bera baino 2 ºC hotzago egon dadin.
Tenperatura kontrolatzea: komeni da biltegiratze-tenperatura errespetatzea eta erregistratzea, patata zertarako erabiliko den kontuan hartuta (6-8º Ctan jateko patata; 8-10º C eraldaketako patata; eta hazitarako patata inoiz ez 1º Ctik behera). Ez jaitsi tenperatura egunean 1º C baino gehiago.
Hezetasuna: komeni da % 85a eta 90a bitarteko hezetasunari eustea tuberkuluak biltegiratuta dauden bitartean.
XII KAPITULUA
HONDAKINAK KUDEATZEA
Arau orokorra aplikatzekoa denean, hantxe azaldutako guztia beteko da.
XIII KAPITULUA
USTIAPEN-KOADERNOA
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Oharrak:
Laborantza-unitatea: laborantza-unitatea, identifikazio-kodea (katastro-erreferentzietan aipatzen diren kode berberak), laborantza-unitatearen guztizko azalera, aurretiko laborantza, barietatea, plantazio-dentsitatea, ereite-data, haziaren identifikazioa.
Hazia eta ereitea: laborantza-unitatea, data, barietatea, haziaren identifikazioa (etiketako ziurtagiriak, sorta-zenbakia azalduta).
Praktika kulturalak: laborantza-unitatea, data, egindako lanen deskripzioa (lanaren sakontasuna, eta abar).
Ongarritzea: laborantza-unitatea, data, ongarri-mota (osagaiak), dosia, egoera fenologikoa, aplikatzeko modua, garapen-egoera, izena eta langilearen sinadura.
Ureztatzeko sistema: laborantza-unitatea, uraren jatorria, instalazioaren deskribapena (sistema-mota, igorleak, bolumen-kontrola, eta abar).
Fauna onuragarria: laborantza-unitatea, fauna onuragarria eta izurritea.
Gomendio teknikoa: laborantza-unitatea, data, oharrak, preskripzioa, dosiak, segurtasun-epea, teknikariaren sinadura.
Belar txarren kontrol kimikoa: laborantza-unitatea, data, produktu komertziala, substantzia aktiboa, dosia, preskripzio teknikoa, izena eta langilearen sinadura.
Izurriteen eta gaixotasunen kontrol kimikoa: aurrekoa bezalakoa, segurtasun-epea barne, eta, horrez gain, tratamenduaren justifikazioa (esku hartzeko irizpideak, tratamenduaren atalaseak, monitorizazioa, eta abar).
Bilketa: laborantza-unitatea, sasiak txikitzeko eta bilketa egiteko datak, baldintzak eta produkzioa.
Eragilearen adierazpena: eguna, izena eta izenpea.
Arau orokorrean ezarritakoaz gain, ondorengo hau beteko da:
Garbiketa- eta desinfekzio-plana (GD plana): komeni da biltegia eta materiala bi aldiz desinfektatzea: lehenengo aldiz patatak biltegiratu ostean eta bigarrenez hurrengo uzta jaso aurretik.
Produktua gordetzeko gomendioak:
Gordetzeko tratamenduak: tratamendu antigerminanteak eginez gero, laborantzaren ardura duen teknikariak gomendatzen dituen produktuak erabili behar dira.
Patata-pilaren altuera: debekatuta dago tuberkuluak solte biltzen direnean 3 metrotik gorako pilak egitea, aireztatze-sistema artifiziala izan ezean, halakoetan, 4 metroraino heldu ahalko baitira tuberkulu-piloak.
Argiztapena: bilketaguneen argiztapena arautu behar da premien arabera.
Lurra kentzea: komeni da patatei atxikita izaten duten lurra kentzea, biltegiratu aurretik.
Ventilación: komeni da patata-sorta aireztatzea, patatak heze edo lurra atxikita dutela heltzen direnean.
Tenperatura gutxitzea: komeni da tenperatura pixkana-pixkanaka gutxitzea, patata-pilan sartzen den airea gehienez ere pila bera baino 2º C hotzago egon dadin.
Tenperatura kontrolatzea: komeni da biltegiratze-tenperatura errespetatzea eta erregistratzea, patata zertarako erabiliko den kontuan hartuta (6-8º Ctan jateko patata; 8-10º Ctan eraldatzeko patata; eta hazitarako patata inoiz ez 1º Ctik behera). Egunero tenperatura 1º C baino gehiago ez gutxitzea.
Hezetasuna: komeni da % 85a eta 90a bitarteko hezetasunari eustea tuberkuluak biltegiratuta dauden bitartean.
XV KAPITULUA
PRODUKTU FITOSANITARIOEN HONDAKINEN KONTROLA
Arau orokorra aplikatzekoa denean, hantxe azaldutako guztia beteko da.
Arau orokorra aplikatzekoa denean, hantxe azaldutako guztia beteko da.
Arau orokorra aplikatzekoa denean, hantxe azaldutako guztia beteko da.
Arau orokorra aplikatzekoa denean, hantxe azaldutako guztia beteko da.
Arau orokorra aplikatzekoa denean, hantxe azaldutako guztia beteko da.
Arau orokorra aplikatzekoa denean, hantxe azaldutako guztia beteko da.
Arau orokorra aplikatzekoa denean, hantxe azaldutako guztia beteko da.
Izurritea Esku hartzeko irizpidea Kontrol biologikoa Metodo laguntzaileak Metodo kulturalak
Fauna onuragarria Produktu biologiko komertzialak.
Patata-zomorroa
Leptinotarsa decemlineata Hektarea bakoitzeko behatutako 15 landaretan, 3tan zomorroak egotea, zomorroen kopurua eta bizitzaren fasea edozein izanik ere. Chrysoperla carnea Bacillus thuringiensis Eguerdian eta ureztatu ostean tratamendurik ez ematea.
Agrotis spp harrak
Behatutako 25 landareen zurtoinetatik % 10tan kalteak egotea.
Tuberkuluetan kalteak egotea. Bacillus thuringiensis Feromonak dituzten tranpak jartzea, zizare handiak kontrolatzeko. Lursaila belar txarrik gabe izatea erein baino lehen.
Golde belarriduna eta lurra lantzeko makina norabide desberdinetan txandakatzea.
Agriotes spp. harrak
Aurreko kanpainetan kalteak eragin izana. Tranpa erakargarriak jartzea: loreontzi zulatuak, 125 cc-koak, bermikulitaz beterik, arto- eta gari-aleekin.
Hektareako 10 tranpa jarri behar dira, eta 10 egunez bertan laga. Iraganean kalteak izan dituzten lursailetan ez erein.
Bareak
Arion hortensis Kalteak eragitea. Aterpe artifizialak erabiltzea: kartoizko plantxak, 25 cm x 25 cm-koak, metaldehidoz eginiko amuekin, eta laborantza-unitatearen ertzetan jarriak.
Landare-zorriak. Jateko patata: partzelako behatutako 15 landareko laginean, 4 landaretan landare-zorriak egotea.
Hazitarako patata: haziari nahitaez eman beharreko tratamendua. Produktuan azaltzen den iraunkortasun-aldia igarota, 10 zorri egotea egoeraz abisatzeko ezarritako tranpa bakoitzeko. Chysoperla carnea
Cochinella septempunctata
Scymnus spp. Coccinella septempunctata Tranpa horiak jartzea zorri-populazioak antzemateko.
Nematodoak
Globodera spp. Jateko patata: aurreko kanpainetan kalteak egon badira, erein aurretik laginak hartzea.
Hazitarako patata: erein aurretik laginak hartzea beti.
Indarrean dauden hazitarako patatari buruzko arautegiaren arabera egin behar da beti laginketa (EE Direktiba 69/465).
Hazitarako patatan, laborantza berrogeialdian jartzeko patogenotzat jotzen da Jateko patata: nematodoak egonez gero, horiekiko erresistenteak diren barietateak erabiltzera behartzen da.
Hazitarako patata: berrogeialdikoa amaitu duten lur-sailetan, nematodoekiko erresistenteak diren barietateak erabiltzera behartzen da.
Gaixotasuna Esku hartzeko irizpidea Kontrol biologikoa Metodo laguntzaileak METODO KULTURALAK
Alternaria
Alternaria solani Soroetan lehenengo zantzuak agertzea.
Tratamendu kimikoa, egoera klimatiko aproposak egonda. Txandaketa handiak egitea.
Aurreko laboreen hondarrak txikitzea.
Ez erabiltzea alternariak asko kaltetu ditzakeen barietateak.
Saihestu mikroklima bereziki umelak dituzten parajeak.
Bertiziliosoak eta/edo fusariosisa
Verticillium albo-atrum
Fusarium solani Soroetan lehenengo zantzuak agertzea. Alternariarekin bezala.
Pectobacterium carotovorum
Soroetan lehenengo zantzuak agertzea. Alternariarekin bezala.
Usteldurak
Zenbait patogeno Soroetan lehenengo zantzuak agertzea.
Mildiua
Phytophthora
Infestans Tratamendu kimikoa, egoera klimatiko ona edo zona horretako lur-sailetan zantzuak egonda. DSS sistema edo estazio termoplubiometrikoak erabiltzea, infektatzeko zer arrisku dagoen kalkulatzeko.
Laborantza garatuagoak behatzea. Laboreak txandatzea.
Landare gaixoen eta aurreko laboreen hondarrak kentzea. Saihestu mikroklima bereziki umelak dituzten parajeak.
Rhizotocnia
Rhizotocnia solani Hazian egon daitezkeen zantzuak behatzea. Landareak azkar ernatu daitezen erraztea, batez ere hezetasun eta hotz handia iragarrita daudenean. Txandaketa handiak egitea. Uztaren hondarrak kentzea.
Oidioak
Leveillula taurica Azalera kaltetuaren % 15 behatzea.
Gaiarekin lotutako edukiak
Arauaren historia
- Partzialki indargabetzen du: AGINDUA, 2007ko irailaren 24koa, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuarena, honako hauen ekoizpen integraturako arau tekniko zehatzak onesten dituena: berotegiko uraza, berotegiko zerba, berotegiko piper, berotegiko tomate, kiwi, mahatsondo, errem
- Garatzen du: 31/2001 DEKRETUA, otsailaren 13koa, ekoizpen integratuari eta hura nekazaritzako elikagaietan adierazteari buruzkoa.