- AGINDUA, 2012ko azaroaren 7koa, Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuarena, urazaren, zerbaren, piperraren, tomatearen eta mahatsondoaren ekoizpen integraturako arau tekniko zehatzak onartzen dituena. - Legegunea: Euskal Herriko araudia - Eusko Jaurlaritza - Euskadi.eus
Arautegia
InprimatuAGINDUA, 2012ko azaroaren 7koa, Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuarena, urazaren, zerbaren, piperraren, tomatearen eta mahatsondoaren ekoizpen integraturako arau tekniko zehatzak onartzen dituena.
Identifikazioa
- Lurralde-eremua: Autonomiko
- Arau-maila: Agindua
- Organo arau-emailea: Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantza Saila
- Jadanekotasuna-egoera: Indarrean
Aldizkari ofiziala
- Aldizkari ofiziala: EHAA (Euskal Herria)
- Aldizkari-zk.: 247
- Hurrenkera-zk.: 5760
- Xedapen-zk.: ---
- Xedapen-data: 2012/11/07
- Argitaratze-data: 2012/12/21
Gaikako eremua
- Gaia: Administrazioaren antolamendua; Ekonomi Jarduerak; Ingurune naturala eta etxebizitza; Osasun eta kontsumoa
- Azpigaia: Industria; Gobernua eta herri administrazioa; Nekazaritza eta arrantza
Testu legala
Ekoizpen integratuari buruzko otsailaren 13ko 31/2001 Dekretuaren 3. artikuluak (219. EHAA, 2003ko azaroaren 10ekoa) xedatzen duenaren arabera, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza eta Arrantza Sailak, egungo Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantza Saila denak, titularraren Aginduz eta Euskadiko Ekoizpen Integraturako Koordinazio Batzordeak proposatuta, nekazaritzako edo elikagaigintzako produktu bakoitzerako arau teknikoa onartuko du. Arau teknikoak ondorengoak zehaztuko ditu: ateratako produktua ekoizpen integratukotzat jotzeko nahitaez bete behar diren ekoizpen-, lantze- edo erabiltze-jarduerak; kaltegarri direlako debekatuta dauden jarduerak; eta gomendagarritzat joak izanik, epe ertainean nahitaezko bihurtuko direnak. Era berean, produktuaren trazabilitatea bermatzeko behar den informazio guztia zehaztuko dute arau teknikoek, eta bereziki, landa-koadernoetan jaso beharrekoa, eta koadernook betetzeko eskakizunak.
Era berean, aipatutako Dekretuaren 9.3 artikuluaren a) idatzi-zatiak eta Nekazaritza eta Arrantza sailburuaren 2002ko otsailaren 5eko Aginduaren 1. artikuluak jasotzen dutenaren arabera, batzorde horren eginkizunen artean dago nekazaritzako edo elikagaigintzako produktu bakoitzaren arau teknikoak proposatzea, onetsiak izan daitezen. 2002ko otsailaren 5eko Agindu horrek Euskadiko Ekoizpen Integraturako Koordinazio Batzordearen osaera eta funtzionamendu-araubidea zehazten ditu (48. EHAA, 2002ko martxoaren 8koa).
Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuaren 2007ko irailaren 24ko Aginduaren bidez, berotegiko urazaren, berotegiko zerbaren, berotegiko piperraren, berotegiko tomatearen, kiwiaren, mahatsondoaren, erremolatxaren eta kontsumorako patataren ekoizpen integraturako arau tekniko zehatzak onetsi ziren. 5 urte igaro dira jada, eta sektoreko profesionalek eta haien ordezkariek pentsatu dute beharrezkoa dela urazaren, zerbaren, piperraren, tomatearen eta mahatsondoaren arau teknikoak berrikustea eta ordezkatzea. Produktu horien arau teknikoetan, zenbait aldaketa egin dira; kasu batzuetan, zenbait zati kendu dira; beste batzuetan, zati batzuk ordezkatu egin dira eta zati berriak gehitu dira, produktu horien kanpoko laborantzara egokitzeko arauak; eta, beste batzuetan, arauak hobetu eta zehaztu egin dira, ekoizpenaren zenbait alderdi irizpide teknikora egokituta.
Horregatik, Euskadiko Ekoizpen Integraturako Koordinazio Batzordeak, 2012ko apirilaren 23an eginiko batzarrean, urazaren, zerbaren, piperraren, tomatearen eta mahatsondoaren ekoizpen integraturako arau tekniko zehatzak onetsi zituen, Batzorde Teknikoak proposatuta. Erabaki hori Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuari helaraziko zaio, agindu bidez onar dezan.
Azaldutako guztiarengatik, honako hau
Urazaren, zerbaren, piperraren, tomatearen eta mahatsondoaren ekoizpen integraturako arau tekniko zehatzak eta haietako bakoitzaren eranskinak onartuko dira. eranskin horiek Agindu honetako eranskinen atalean argitaratuko dira.
Lehenengoa. Etiketetan ekoizpen integratuko sistemari erreferentzia egiten dioten aipamenak jarri nahi dituzten operadoreek, ekoizpen integratuari buruzko otsailaren 13ko 31/2001 Dekretuaren 8. artikuluarekin bat etorriz, dagokion eskabidea eta etiketa-modeloa aurkeztu beharko dituzte. Horren onespena etiketatzeari buruzko arau orokorraren eta aplikatu beharreko gainerako araudiaren arabera egingo da.
Bigarrena. Euskadiko Ekoizpen Integratuko Operadoreen Erregistroan izena eman nahi duten operadoreek, Agindu honetan xedatutakoaz gain, aplikatzekoak zaizkien arau orokorrak bete beharko dituzte.
Hirugarrena. Otsailaren 13ko 31/2001 Dekretuaren 6. artikuluko 4. paragrafoko c) idatz-zatian xedatutakoa betez, Jarraipen eta Egiaztapenerako Entitateak, bere funtzioetan diharduela, ikusten badu operadoreak ez dituela betetzen aplikatzekoak zaizkion arauak, bai orokorrak bai Agindu honetan jasotako berariazkoak, jakinarazi egin beharko dio, lehenbailehen, eskumena duen agintaritzari.
Indargabetuta geratuko da, zati batean, 2007ko irailaren 24ko Agindua, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuarena, honako hauen ekoizpen integraturako arau tekniko zehatzak onesten dituena: berotegiko uraza, berotegiko zerba, berotegiko piper, berotegiko tomate, kiwi, mahatsondo, erremolatxa eta kontsumorako patatarena. Zehazki, berotegiko urazaren, berotegiko zerbaren, berotegiko piperraren, berotegiko tomatearen eta mahatsondoaren zatiak indargabetuko dira. Horien arau tekniko zehatzak I., II., III., IV. eta VI. eranskinetan daude jasota. Indargabetu egingo dira, halaber, Agindu honetan xedatutakoaren aurkakoak diren edo Agindu honetan xedatutakoarekin kontraesanean dauden maila bereko edo baxuagoko xedapenak.
Azken xedapena
Agindu hau Euskal Herriko Agintaritzaren Aldizkarian argitaratu eta hurrengo egunean jarriko da indarrean.
Vitoria-Gasteiz, 2012ko azaroaren 7a.
Ingurumen, Lurralde Plangintza, Nekazaritza eta Arrantzako sailburua,
MARÍA DEL PILAR UNZALU PÉREZ DE EULATE.
(Ikus .PDF)
Gaiarekin lotutako edukiak
Arauaren historia
- Partzialki indargabetzen du: AGINDUA, 2007ko irailaren 24koa, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuarena, honako hauen ekoizpen integraturako arau tekniko zehatzak onesten dituena: berotegiko uraza, berotegiko zerba, berotegiko piper, berotegiko tomate, kiwi, mahatsondo, errem
- Garatzen du: 31/2001 DEKRETUA, otsailaren 13koa, ekoizpen integratuari eta hura nekazaritzako elikagaietan adierazteari buruzkoa.